Om du visste vad din andning och hur viktigt det är för kondition och hälsa, skulle du förbättra den direkt.

Nu är det mitt uppdrag att motivera VARFÖR det kommer ge dig stort värde för din hälsa och prestanda. Hur bra vill du att din kropp ska må? Om du ska tex springa ett lopp på en viss tid som du har satt som mål, då lägger du ner tiden för förberedelse med löpning, samt en en hel del rörlighet, stabilitet och styrka för att bygga upp grundligt fundament. Så vart kommer andning in som ett viktigt element? Nu ska jag inte gå djupt in anatomisk eller fysiologisk, men jag ska ge kort förklaring till en god andning kan leda till.

Om du inte har god andning förmåga med diafragma och då andas mest med bröstkorgen kommer det reducera effekten av både syresättning och stabilitet, rörelsemekanik. Om du ser hur de bästa idrottare som löper kan man observera att bålen bibehåller bålens cylinder och andningen går inte upp mot bröstkorg o halsen men den håller sig mer horisontal expansiv 3D rörelse med diafragma som är den primära muskeln för andningsfunktion.

En överansträngd andning eller ryggstelhet är ofta ett tecken på att din kropp har ett underliggande stabilitetsproblem och att din kropp kommer att aktivera för mycket av ytliga muskler, det leder till kompensatoriska faktorer något som leder till stramhet/stelhet istället för stabilitet.

Lösningen är att få bättre träning och effekt av de inre bålmuskler primär andning med diafragma.

Ineffektiv andning leder till:

  • Din kropp kommer att ha reducerad uthållighet för du kan inte dra lungor med diafragma neråt och horisontalt i bålen, detta leder till hög bröstkorg/hals andning. Detta ökar andningsfrekvensen som igen leder till att bli snabbare trötthet.
  • Övre bröst och rygg delar får nedsatt rörlighet. Detta ger en stelare rygg och skulder/axel funktion. I längden ger detta ökat besvär i skulder arm rörelser, samt nacken tippar lättare framåt något som ofta ger näck stelhet, nackspärr, huvudvärk mm.
  • Fortsätter lite på samma spår som den övre, att övre bröstryggen stelnar leder till att ländryggen skapar mer rörlighet. När du tex löper behöver din ländrygg mer stabilitet, detta leder till att höfter blir stelare på grund av att bäckenet tippar lite i alla riktningar.
  • Ökar stramheten höftböjar muskeln, det vill begränsa steglängden. Djupa höftböjar muskeln är en viktig stabilisator vä mot hö lutning samt rotation mekanismer. Den muskeln fäster direkt på ryggraden helt upp mot diafragma. Nedsatt samspel mellan dessa muskler leder till en framåt tippning rygg mot bäckenet. Det leder vidare till en nedsatt förmåga att använda effektiv höftkraft. Samt detta ger att stora sätesmuskulaturen blir ineffektiv. Tyngdkraften ökar då på bla lår och knämuskulatur.

För att må bra prestera bättre så är det att andas optimalt en oerhört viktig del i träningen.