Plantar fasciit är en mjukdelsskada och ett besvär som sitter under foten. Det är en fibrös senig vävnad som går ifrån hälbenet till början av tårna. Den fungerar som en stötdämpare och är med att upprätthålla fotens bågstruktur.

Plantar fasciit är den vanligaste orsaken till häl och fotsmärtor och är mer vanlig hos löpare och människor som går mycket eller tränar mycket hoppning. Plantar fasciit uppstår vid överansträngning av fotens muskulatur. Långvarig traktion på denna vävnad är något som leder till mikrorupturer i senan. Pågår detta över längre tid kommer det utvecklas till hälsporre, det blir en förkalkning vid fäste på hälbenet. Ett vanligt symptom är att man har ont under hälen eller foten direkt på morgonen vid de första stegen.

Plantar Fasciit orsak

Plantar fasciit kan utvecklas utan tydlig orsak. Oftast är det ifrån vissa typer träningsformer tex löpning, crossfit, dans. Människor med platta fötter eller atypisk gångmöster. Yrken som håller dig på fötterna tex fabriksarbetare, lärare och människor som tillbringar stora delar av sin arbetsdag med att gå eller stå på hårda ytor har ökad risk för plantar fasciit.

Vi kan diagnosticera plantar fasciit vid det att man har ont på morgonen första stegen. Vid palpation ger det ofta identifierande smärta under foten nära hälen. Man kan även diagnostisera med ultraljud eller röntgen. Viktigt att testa för andra diagnoser och utesluta de tex. Akilles tendinit, tumör, infektion, Tarsal Tunnel Syndrom och annan vaskulär, radikulär och neurologisk symptomologi.

Behandling och åtgärder

Först ska man förstå att detta är en överbelastning på foten. Denna överbelastning på foten kommer ofta från kompensatoriska rörelsemönster. När primära muskler inte fungerar korrekt i rörelse, säger nervsystemet till andra muskler att utföra den rörelsen i stället. Forskare om funktionell rörelse har funnit att ingen enskild muskel utför en rörelse. Snarare sker rörelse genom kedjor av kontrollerade muskelsammandragningar. Det finns många orsaker till nedsatt muskelfunktion: svaghet, nervhämning, livsstil, hållning, ensidiga rörelser, skada, överanvändning, stela leder, dålig ledstabilisering. När detta uppstår vill nervsystemet skapa ett annat felaktigt rörelsemönster.

Plantar fasciit är ofta ett symptom, men orsaken kommer ifrån ett annat ställe. Det är viktigt att undersöka och behandla hela kedjan. Ofta observeras att vaden är stram och att det finns en nedsatt ankelmobilitet samt ofta en svag sätesmuskulatur. Den sistnämna muskel har en viktig funktion att upprätthålla stöd på ett ben tex vid gång och löpning. Vi kan också ofta observera att en nedsatt höft/bäckenrörlighet samt nedsatt stabilisering av bålen. Detta hindrar höften och bålen från att ge god stabilitet för att kontrollera foten. Detta ökar belastningen på foten.

Behandling av foten, vaden, höft och ryggen är viktig för att detta tillstånd ska bli riktig bra. I många tillfällen behandlas detta med stötvåg med lite framsteg på grund av detta tar bort lokal skada men det förbättrar inte kroppens funktion. Ofta läker foten när vi förbättrar orsaken till belastningen. Behandla inte symptomet först. Vi måste undersöka hela kedjan och behandla helheten.

Lösningen kan variera från människa till människa. Viktigt med behandling samt träning av specifika övningar för att stabilicera bättre funktion. Sen starka hela muskel kedjan för att bli helt bra.

Vi har översikten där andra fokuserar på detaljer. Vi vidtar åtgärder både mot smärtan i sig och mot det som inte fungerar normalt. Vi hittar hela kedjan och behandlar helheten.

Gunnar Bokneberg
Leg. Naprapat, DN, DNS, IMS

<a href="https://www.freepik.com/free-photo/3d-render-feet-close-up-with-glowing-bones_22918344.htm#query=human%20foot%20anatomy&position=10&from_view=keyword&track=ais&uuid=7843b023-f1f5-4a32-bd3a-2ca38e226754">Image by kjpargeter</a> on Freepik